کمردرد یک مشکل بسیار شایع است. گاهی اوقات کمردرد می تواند همراه با یبوست باشد. در برخی از مواقع نیز بروز کمردرد و یبوست هر کدام به دلیل مجزایی هستند و ربطی به یکدیگر ندارند. در این مقاله درباره اینکه چطور این دو مشکل هم رزمان با هم رخ می دهند و چگونه درمان می شوند توضیح می دهیم.
شرایط مختلفی می توانند منجر به کمردرد شوند. در برخی از مواقع علت یبوست مشخص نیست. علل محتمل برای یبوست شامل موارد زیر است:
یبوست به معنای کم بودن حرکات روده ای یا سختی عبور مدفوع از روده است. حرکات طبیعی روده روزانه یک یا دو بار رخ می دهد. اگر شما به یبوست مبتلا باشید، تنها دو یا سه بار در هفته حرکات روده ای یا همان اجابت مزاج خواهید داشت.
سایر علایم یبوست شامل موارد زیر هستند:
هورمون های بارداری و مصرف مکمل ها و قرص آهن می توانند سبب بروز یبوست در بارداری شوند. یکی دیگر از دلایل یبوست در بارداری فشاری است که رحم به قسمت انتهایی روده بزرگ (رکتوم) می آورد. کمردرد بارداری اغلب به سبب تغییرات هورمونی و نیز تغییرات فیزیکی بدن مادر می باشد و از نظر علمی نمی توان گفت که یبوست در بارداری باعث کمردرد می شود. برای درمان یبوست بارداری تمهیدات زیر مفید هستند:
یبوست مشکل شایعی است که بعد از جراحی کمر برای بسیاری از افراد رخ می دهد و اغلب سبب ناراحتی و درد می شود. یبوست به عنوان یک عارضه جانبی مضر، مشکل قابل ملاحظه ای بعد از جراحی کمر محسوب می شود.
جوانب بسیاری از جراحی کمر است که می تواند سبب یبوست گردند. از جمله این موارد می توان اشاره کرد:
اقداماتی که برای پیشگیری یا به حداقل رساندن یبوست بعد از عمل دیسک کمر می توان انجام داد شامل موارد زیر است:
برخی از بیماری ها همانند عفونت یا وجود یک تومور که به نخاع فشار می آورد می تواند سبب کمردرد شوند. در این حالت یبوست عارضه جانبی این مشکل است. از آنجا که درد یا ضعف عضلانی ناشی از مشکل نخاعی سبب بی حرکتی بیمار می شود، تنگی نخاع می تواند باعث یبوست گردد.
اغلب هنگامیکه فردی مبتلا به یبوست است، مدفوع باقیمانده در شکم سبب تورم روده ها می شود. این مساله سبب ناراحتی در شکم و کمر می گردد. این نوع کمردرد به صورت یک درد گنگ و کوفتگی در کمر حس می شود. در حالیکه درد سیاتیک دردی است که تیر کشنده به سمت پاها و تیز است و گاها با بی حسی و ضعف در پاها همراه می باشد. بنابراین بروز یبوست و سیاتیک ربطی مرتبط با هم نیستند. در افرادی که یبوست و سیاتیک دارند، لازم است که علل دیگر برای درد سیاتیک مورد بررسی قرار بگیرند.
بروز یبوست طبیعتا ربطی به پادرد ندارد، اما یبوست می تواند سبب کمردرد گردد.کمردرد ممکن است سبب ارجاع درد به سایر قسمت های بدن از جمله پاها گردد. بنابراین در برخی از مواقع یبوست باعث پادرد می شود.
از نظر علمی ارتباط بین بواسیر (همورویید) و کمردرد مورد شک است. برخی از متخصصین معتقدند که بواسیر نیاز به خون زیادی دارد که این خون از سایر قسمت های بدن از جمله عضلات کمر تخلیه می شود. بنابراین به سبب فقدان جریان خون در عضلات کمر، بواسیر می تواند باعث کمردرد شود.
ارتباط دیگر بواسیر با کمردرد، محل آن است. از آنجا که بواسیر اغلب نزدیک به استخوان دنبالچه رشد می کند، این نزدیکی سبب می شود که گاها درد بواسیر شبیه به درد دنبالچه باشد و در نتیجه ارتباطی با کمردرد به وجود بیاید (استخوان دنبالچه آخرین مهره ستون فقرات است). البته ارتباط بین درد بواسیر و کمردرد ثابت شده نیست.
در هر صورت اگر مبتلا به بواسیر و کمردرد هستید، لازم است که توسط پزشک ویزیت شوید. اما بدانید که اغلب بواسیر سبب کمردرد نمی شود. بهتر است برای کمردردتان به علل دیگری غیر از بواسیر شک کنید.